Världens största modestäder

Det sägs att varje stad har sin stil och personlighet. De röda dubbeldäckarna är lika mycket ett signalement för London som de typiskt sotade ögonen. Den så kallade ”London look” innebär att man använder sig av mörka ögonskuggor för att skapa en sexig look. Ett annat känt uttryck som kännetecknar London som modestad är ”the gap” och då menar man inte avståndet mellan plattformen och tunnelbanan, utan den så kallade gluggen mellan framtänderna. London är en stad som gärna bevarar sin historia vilket gör att mycket är som förr i tiden. Det inkluderar arkitektur likaväl som stilen och modet på Londons gator. Människorna i London är lika orädda som staden själv vilket gör att alla personligheter och stilar passar in. Längst gatorna trängs plånboksvänliga jättarna Primark och New Look tillsammans med eleganta märken som Chanel och Dior. Tillsammans med Paris och Milano ligger London i topp tre på listan över världens främsta shoppingstäder.

Milano är en stad med värme och mode

 

Flyttar vi blicken till varmare breddgrader så är ett restips till italienska Milano ett tips du inte får missa. Denna stad erbjuder inte bara varmt väder de flesta dagar om året utan även mode utan dess like. Varje dag i den här staden är som en catwalk. Här finner du en härlig exotisk stil som erbjuder kläder i alla möjliga färger och mönster. Gå ner längst gatorna och fönstershoppa medan du spanar in allt ifrån senapsgula till kräftröda outfits. Bland de mer framstående italienska modeskaparna hittar du bland annat Armani, Fendi, Gucci, Prada och låt oss för guds skull inte glömma Versace. Låt oss bara säga att utan Italien så hade modevärlden varit rätt tom och färglös. I staden är även modeller vardagsmat så bli inte förvånad om du går förbi ett känt ansikte då och då. Åker du hit så kommer du definitivt få en försmak på det glamourösa livet med sol, modeller och shopping i mängder. Stadens shoppingkvarter har till och med fått sig ett eget smeknamn i form av ”den gyllene rektangeln” (Quadrilatero d’Oro på italienska). Bra för själen men mindre bra för plånboken men hej, vem gillar inte shopping?

Paris är staden nummer ett

Bara någon timme bort med tåg från London finner du den pulserande staden Paris, som de flesta skulle utnämna till modestaden nummer ett. I Paris finner du så mycket mer än bara croissanter och baguetter. Själva Frankrike är hem till flera ikoniska modeskapare som exempelvis Louis Vuitton, Christian Dior, Yves Saint Lauren, Hermès och Chanel. Varje år hålls det modeshower världen över och Paris är främst den stad som eliten väljer att vallfärda till. Här kan du få reda på kommande modetrender ett år innan de släpps till omvärlden. Den typiska ”Paris stilen” är sofistikerad och stilren. I Paris har flera modetrender fötts under åren som exempelvis den klassiska ”lilla svarta” som idag är en älskad outfit för den stilrena designen och lättheten. Det var självaste Coco Chanel som skapade looken under 1940 – 1960-talet. Trots att du inte behöver vaccinera dig för att åka till någon av dessa städer kan det vara ett tips att göra det ändå. Du kan fixa det enkelt med vaccination Göteborg och känna dig förbered.