Arbeta som designer

Att få se sina egendesignade kläder på en skyltdocka är en dröm för många kreativa personer. Att vara designer är ett utmanande yrke som kräver att man är självgående och målmedveten, och det är stor konkurrens om arbetsplatserna. Att arbeta som designer är samtidigt väldigt spännande och utmanande på ett positivt sätt. Man får hela tiden sträva framåt och tänka på både utseende, funktion och kvalitet på plaggen man skapar. Det är alltid bra att börja med att gå en utbildning inom området för att få nyttig kunskap man kan dra nytta av i yrkeslivet. Under en utbildning lär man sig mer om olika material och stilar, och får konkreta verktyg för hur man går från idé till verkställande av sina designer.

Nyckeln till en framgångsrik karriär

Vill man lyckas som designer är det bra att tänka på vad man vill göra. Ett mål är sannolikt att man vill designa snygga kläder, men det kan vara bra att fundera på om man också vill sträva mot något annat. Exempelvis Frida Bard, som blev årets designer 2017, säger att hon vill förändra modevärlden genom att bryta gränser och normer för hur människor klär sig. Att sätta upp en tydlig målbild för sig själv kan vara det som är nyckeln till framgång. Då vet man alltid vad det är man jobbar mot, även när det går trögt och det känns jobbigt. Många som jobbar med coachning pratar om vikten av att ha mål, eftersom det gör att människan har en tendens att arbeta hårdare. Det är med andra ord något man skall ta vara på också om man har en dröm om att arbeta som designer på heltid.

Starta eget eller vara anställd

När man är designer kan man välja mellan att försöka bli anställd av ett större företag, eller att driva sitt eget. Väljer man att starta eget företag kräver det till en början ofta hårt jobb eftersom man både skall skapa sig ett kundnät och samtidigt ta hand om allt det praktiska med företaget. Samtidigt ger en egen verksamhet en betydligt större frihet och man får möjligheten att skapa det man själv vill, inte bara det en arbetsgivare ber en utforma. Behöver man hjälp med ekonomin för att kunna utöka verksamheten kan man använda sig av factoring för företag. Det är ett bra sätt att få hjälp på traven och att komma igång, utan att man själv behöver lägga ner onödigt mycket tid på expansionen. Att driva sitt eget är ofta tungt, men i det långa loppet kan det vara mycket roligare än att vara anställd.