Mode på kontoret

I Sverige är det ovanligt med klädkod på jobbet, men det finns ändå arbetsplatser där det förväntas att de anställda bär kläder som håller en viss professionell standard. Det är inte ovanligt att detta gäller just på kontor som har mycket kontakt med utländska kunder. Att klä sig enligt klädkoderna ”business casual” eller ”business professional” och samtidigt känna sig stilsäker, trendig och snygg (och kunna behålla lite av ens personliga stil) kan vara svårt, då klädkoderna är ganska strikta och exempelvis inte tillåter starka färger. Men genom att använda sig av detaljer och små knep kan man ändå uttrycka sin personlighet och följa trender med sina kläder, även när man är klädd för kontoret.

För den kontorsarbetande kvinnan är till exempel blusen en självklarhet i garderoben, då den passar lika bra till pennkjolen som till kostymbyxorna. För att göra det enkelt för sig själv när det gäller matchning är det bäst att låta blusarna vara i neutrala färger som beige, vitt, grått och mörkblått (eller ljusrosa om resten av ens garderob passar till det), men man kan enkelt ge dem lite extra flärd genom att leta efter blusar med små detaljer som volangkanter, dekorativa sömmar eller knappar.

Ett annat sätt att göra en outfit mer intressant, samtidigt som man bibehåller balansen mellan professionalitet och personlighet, är att leta efter kostymbyxor och kavajer med mönster. Genom att hålla färgerna neutrala, i svart och grått, men välja plagg med ränder eller rutmönster, blir kläderna passande för kontoret, samtidigt som man kan stå ut lite från mängden.

Vissa trender passar faktiskt på kontoret, och en sådan är den plisserade kjolen. Eftersom kjolarna oftast är i ett dressat material och knälånga eller längre, är de helt passande för kontoret, men är samtidigt mer intressanta än den klassiska pennkjolen. Ytterligare en fördel är att en plisserad kjol är luftigare och ledigare att bära, vilket gör att den passar perfekt under sommarmånaderna när det kan bli varmt och instängt på kontoret. Det enda man kan behöva tänka på är att välja neutrala färger, även i detta fall.

Inom vissa yrken får man dock inte ens välja kläder själv, utan förväntas bära företagets profilkläder på jobbet. Det enda man kan göra då är att försöka påverka valet av profilkläder, till exempel genom att föreslå Medtryck för sin chef. Där hittar man nämligen ett stort utbud av stilsäkra profilkläder i olika modeller och färger, som alla kan förses med tryck av företagets logga.