Modet i cykler

Även modeindustrin har fått bita sig själv i häcken för att ha sagt fula saker om tidigare trender. På 80-talet var axelvaddar, snedtofs och mammajeans så inne att när de väl försvann drog de flesta en lättnadens suck och sa att man aldrig mer ens skulle titta åt liknande saker på modefronten. Men, ack så fel man kan ha. Cirka 35 år senare är vi där igen och modekollektionerna fullkomligt svämmar över av puffärmar, knallrosa knytblusar och fyrkantiga kavajer med dubbelknäppning. Ännu ett praktexempel på att modet går i cykler och att det alltid någon gång kommer tillbaka och spökar för oss.

Första återkomsten av en trend

Egentligen kan vi se detaljer i modet som faktiskt härstammar sedan många hundra år tillbaka i tiden. Om vi ser till 1500-talet och 1600-talets mode när gigantiska kragar var inne, så går det att översätta det en smula till 80-talets stora knytblusar som ännu en gång är på modet. Och om vi tittar på det pryda viktorianska modet på 1800-talet när höga spetskragar i svart bars av var och varannan, så ser vi att många av dagens blusar i spets med höga kragar kommer därifrån. Det är dock på 1900-talet som modets ändringar har gått i en rasande fart, från att vara oerhört diskret och skylande till att bli sexigt och mycket synlig hud. Även om trender går igen så utvecklas de alltid och anpassas till dagens mode och principer. Men tillbaka – det kommer det nästan alltid!

Mode i skönhetsbranschen följer klädmodet

Även inom skönhetsbranschen går trender sin gilla gång och återkommer i olika skepnader. Förr var det till exempel vanligt att skaffa tupé när man var flint när det idag istället går att göra en hårtransplantation och få hår på ställen som visar hud. För bara lite över 100 år sedan snörade man kvinnokroppar i korsetter så hårt att revbenen tog stryk och midjan blev trådsmal. Idag kan man plocka fett från midjan och injicera i höfterna för att se ut som om man hade getingmidja. Mode och skönhet går hand i hand och ofta blir det en enhetlig look när man låter både frisyrer, kroppsform och kläder “smälta samman”.

Trender som dör ut

Eftersom modetrender ständigt återkommer, i alla fall på det stora hela – finns det då några trender som inte klarar av att göra intåg på modemarknaden igen? Finns det med andra ord några plagg eller detaljer som blev bannlysta som på 80-talet, men som faktiskt aldrig har återkommit igen?

Hm, nja inte många men vi kan nog vara säkra på att korsetten (även om den fortfarande bärs på ett bekvämare sätt) aldrig någonsin kommer att plåga kvinnan som den en gång gjort. Modeplagg kommer igen på något vis, men inte på samma villkor.