Hållbart mode

Utbudet av ekologiska livsmedel och skönhetsprodukter är idag ganska brett. Miljövänligare bilar och andra fordon utvecklas och förbättras. Men hur ser det ut på modefronten? Det är defnitivt uppe på tapeten, men än har vi inte kommit särskilt långt i utvecklingen av ett hållbart mode. Vad kan du som konsument göra för att bidra till en sundare miljö?

Second-hand och klädbytardag

Second-hand känner vi alla till, och det fortsätter vara ett riktigt bra alternativ till nyköp. Det går åt ungefär 10000 liter av vatten att tillverka ett par jeans. Låt den siffran sjunka in… Och kom ihåg det till nästa gång du handlar jeans.

Det visas tydligt inom modebranschen att “gammalt mode” kommer tillbaka. Bara nu på senare tid har exempelvis 90-talet gjort en comeback både i märken och stil. Detta är ännu en anledning att leta i gamla klädsäckar där hemma, eller kika i second-hand butiker. Mycket där är i allra högsta grad aktuellt nu.

Klädbytardagen äger rum den 1 april, men du kan så klart arrangera en klädbytardag när som helst, med vänner och familj eller skola och på arbetsplatsen exempelvis. Välj vilket antal plagg alla ska ta med, varje person får en biljett per plagg som de kan byta till ett nytt plagg. Läs mer på på naturskyddsföreningens hemsida om klädbytardagen.

Re-design

Ett annat tips på hållbart mode är att göra nya skapelser av det du redan har – eller har hittat i en second hand butik! En over-sized blus kanske kan bli en snygg kjol? Ett par gamla trasiga jeans kanske kan bli en väska, eller ett kuddfodral? Är du själv inte så intresserad av att sy, klippa och klistra, kanske du har en vän eller familjemedlem som älskar sådant och med glädje tar emot lite av dina gamla kläder.

Hållbara material och medvetna designers

Givetvis vill alla ibland köpa något alldeles nytt, det kan man också göra med gott samvete. Kika efter material som till exempel hampa, lin och ekologisk bomull. Alpaca är ofta ett bättre alternativ till fårull, då det inte innehåller ullfett vilket kan orsaka allergier. När ullfettet från fårull tvättas ur bidrar det med utsläpp av syreförbrukande ämnen.

Lyckligtvis ligger svenska modedesigners i framkant inom hållbart mode! Några exempel på dessa är Nudie Jeans, Uniforms for the Dedicated och Knowledge cotton apparel. Det kan vara bra att ha i åtanke att även om vissa varumärken och butiker ännu inte kommit långt i arbetet mot ett hållbart mode, är det viktigt att erkänna deras strävan för detta. Att bojkotta för att ett varumärke inte är “perfekt” kan bli kontraproduktivt, vi måste vara med och stötta företagen på sin väg för ett hållbart mode! Med det sagt, är det upp till var och en att undersöka och bilda sig en uppfattning om vad företagen gör för att bidra till en bättre miljö och även arbetsvillkor för personal och därefter fatta sitt beslut.

Faktaruta

  • 1,715 miljoner ton koldioxid släpptes ut pågrund av modeindustrin år 2015
  • Modeindustrin bidrar med den nästa största vattenförorenaren i Kina
  • Konventionellt odlad bomull använder 25% av alla insektsmedel som används i världen